събота, 27 септември 2008 г.

Мустаковия род

Мустаковия род
Данните са от Петър Митев/Мустаков/
От къде са преселени и кои са родоначалниците на рода не е известно.Първите данни са за Васил Митев Мустаков Не е известна година на раждане и месторождение.Женен е за Яна /неизвестна година на раждане/. Семейството има две деца- Митю и Петър
Митю Василев Мустаков е роден в 1886 година,но не е известно къде Семейството се е преселило в Медвен след раждането му.Брат му, Петър е починал без да създаде семейство.
Като навършил 15 години Митю е заминал с баща си в Добруджа. Там е работил за братя Балтови като овчар до постъпване в казармата. По това време той вече е собственик на 120 овце. След уволнението си от казармата се жени за Пена /род 1881 год/ В 1905 год се ражда първият му син- Васил. Данните за Васил Митев /Калито по прякор/ в книгата на Хр.Чомаков /стр 357/ са неточни.След смъртта на Пена, Васил е даден за отглеждане на родственица-Драганка.Когато е около 15 годишен Васил става чирак при Георги Казаков за да изучава занаят-бъчварство.
Около 1934-35 година Васил се жени за Тодорка /род 1911 г / Семейството има едно дете-Иванка Иванка е омъжена в Момчилград. Работи като детска учителка. Има две деца,които живеят в Пловдив.
След смъртта на първата си съпруга,Митю се жени в 1908 г за Жейна Деливичева. Семейството има 3 деца- Петър /1910 г/ ,Янка /1920 г/ и едно дете Иванка,починало много рано.
След смъртта на Митю / 20.11.1925 г/ ,Жейна се омъжва втори път в 1928 год за Пенчо Василев,живущ в Дрянковец,родом от Медвен.От втория и брак се ражда Никола /1930 год/
Данните за семействата на Янка Митева и Никола Василев се съдържат в книгата на Петър Митев

Няма коментари: